När blir rättigheter verklighet i LSS-boenden?

Nyligen publicerades Myndigheten för delaktighets (MFD:s) Uppföljning av Funktionshinderspolitiken 2024. Rapporten pekar på flera brister och behov av fördjupad uppföljning och styrning. Mellan raderna framträder en bild av ett samhälle där många goda intentioner ännu inte blivit verklighet, och där gapet mellan rättigheterna på papperet och verkligheten i människors vardag är fortsatt påtagligt.
Vi har fokuserat på den del av rapporten som ligger närmast de områden som vi på Boet rör oss inom: digitalisering och bostad med särskild service enligt LSS.
LSS-boenden – en fråga om mer än bara plats
Tillgången till LSS-boenden varierar kraftigt mellan kommuner. Rapporten visar att det finns brister i planeringen och tillgången till bostäder, vilket riskerar att leda till oönskade boendelösningar och långa väntetider.
Dessutom måste man ha med sig att bli beviljad en plats på ett LSS-boende inte bara handlar om en fysisk plats att bo på, det handlar i ännu större utsträckning om att kunna leva ett liv med trygghet, inflytande och självbestämmande. Idag är det långt ifrån alla som får det.
Vår erfarenhet är att personal ofta saknar det stöd, den tid och den kompetensutveckling som krävs för att arbeta individnära och rättighetsbaserat. Det begränsar i praktiken brukarens inflytande och delaktighet.
Men det är inte bara ett resursproblem. Det är också ett styrningsproblem. För hur följer vi upp kvaliteten i dessa boenden? Hur säkerställer vi att individens behov, vilja och röst faktiskt är i centrum? Hur kan vi använda digitalisering som verktyg – inte bara något man ska checka av för att det ska se bra ut på papper?
Digitalisering – möjligheten som glöms bort
Trots att tekniken borde kunna stärka självständighet, kommunikation och delaktighet – särskilt i LSS-verksamheter – så används den sällan systematiskt. Ofta saknas både verktyg, strategier och kompetens. Resultatet blir ett digitalt utanförskap, inte bara för brukarna utan också för verksamheten som helhet.
Och det är här det börjar bli riktigt intressant.
För vad händer när vi börjar tänka digitalisering utifrån brukarens perspektiv? När vi utvecklar och använder teknik som ett stöd i vardagen, inte bara som en intern administration? Då kan digitala verktyg bidra till självbestämmande och delaktighet på riktigt.
Boet – ett exempel på verktyg som kan göra skillnad
Boet är ett sådant exempel. Genom att erbjuda en gemensam plattform för personal och brukare att kommunicera, planera och följa vardagen, kan Boet bidra till att göra det osynliga arbetet synligt och det verkliga inflytandet självklart.
Det handlar inte om teknik för teknikens skull. Det handlar om att skapa strukturer där individens behov faktiskt får ta plats. Där personalen får rätt stöd för att arbeta individnära. Och där rättigheterna i LSS blir konkreta, i handling, varje dag.
Läs även IVO:s rapport 2024 – vi måste fortsätta driva utvecklingen framåt