För att skapa en trygg och förståelig vardag för alla behöver vi en stabil grund. Vi beskriver detta som en pedagogisk pall med tre ben: alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), tydliggörande pedagogik och lågaffektivt bemötande. Dessa tre delar tillsammans ger ett stöd som främjar delaktighet, självständighet och utveckling, utifrån varje individs behov och förutsättningar. Alla tre benen är lika viktiga för att skapa en hållbar och respektfull miljö där alla kan förstå, påverka och vara delaktiga i sitt liv.
Vad är alternativ och kompletterande kommunikation?
Enligt FN:s funktionshinderkonvention har personer med funktionsnedsättning rätt till yttrandefrihet och tillgång till information på jämlika villkor med andra. Det innebär att samhället har ett ansvar att tillhandahålla och främja kommunikationssätt så att varje individ får de verktyg som behövs för att kunna kommunicera och vara delaktig på sina egna villkor. Tillgången till anpassad kommunikation är därmed en grundläggande förutsättning för att individens rättigheter ska kunna tillgodoses i praktiken.
Personer på LSS-boenden kan ofta möta stora utmaningar i sin kommunikation. När traditionella sätt att uttrycka sig och förstå andra inte räcker till, blir alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) en avgörande del av det pedagogiska arbetet. AKK innefattar alla de sätt som ersätter och kompletterar talet – till exempel bilder, tecken, symboler, kommunikationsappar eller samtalskartor – och syftar till att ge individen ökad möjlighet till självständighet, delaktighet och utveckling.
I arbetet med AKK är det centralt att utgå från individens förutsättningar och behov. Kommunikationsstöd ska vara tillgängligt i vardagens alla situationer. Det stärker inte bara individens möjligheter att uttrycka önskemål och behov, utan också den sociala interaktionen, lärandet och självkänslan.
Källa: DART
Boet är inte bara ett pedagogiskt verktyg för att främja ökad självständighet och delaktighet för individen, utan också ett kommmunikationsstöd. Boet kan användas för att skapa visuella scheman som hjälper individen att förstå dagens upplägg, vilket är särskilt viktigt för personer som behöver en högre grad av förutsägbarhet. Verktyget möjliggör att instruktioner kan delas upp i tydliga steg, om det behövs även med bild- och ljudstöd, så att brukaren självständigt kan följa och genomföra olika vardagliga moment. Genom att all information samlas digitalt kan stödet anpassas och uppdateras snabbt utifrån brukarens förändrade behov och önskemål, vilket gör det enklare för hela personalgruppen att arbeta konsekvent och samordnat.
Att säkerställa tillgång till alternativ och kompletterande kommunikation är en grundläggande del i att värna varje individs rätt till delaktighet, självbestämmande och utveckling. När kommunikationen anpassas efter individens behov skapas förutsättningar för meningsfulla möten, ökad självständighet och ett mer inkluderande samhälle för alla. Så att alla kan leva sitt bästa liv.